Poziv na 9. Noć Neretvana

10.03.2015.

Dragi Neretvani i prijatelji Neretve,

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu ušlo je u desetu obljetnicu djelovanja. Obilježavanje te obljetnice počinje održavanjem 9. Noći Neretvana, tradicionalne manifestacije koja ponajprije kulturno-zabavnim programom te gastronomskom ponudom i opuštenim druženjem predstavlja Neretvane i Neretvu Zagrebu, ali i služi za održavanje veza sa zavičajem.  I ove se godine Noć Neretvana održava u hotelu The Westin, ovoga puta na prvi dan proljeća, u subotu 21. ožujka 2015.

Sudionicima 9. Noći Neretvana predstavit ćemo novoizišli sedmi broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. U sedam smo brojeva zbornika na 2478 stranica otvorili teme o kojima se nije htjelo ili nije smjelo govoriti i pisati te smo nastojali ponuditi i nove obzore. Naš je libar svojevrsni mozaik u koji je svaki od 157 autora ugradio onoliko sličica koliko je smatrao potrebnim. Poseban je cilj Društva pružanje svekolike pomoći za gospodarski, društveni, kulturni, umjetnički, znanstveni i turistički boljitak Neretve. U ostvarenju toga cilja Društvo aktivno surađuje s gradovima i općinama u dolini Neretve te mnogobrojnim neretvanskim udrugama. Socijalna osjetljivost Društva bila je najizraženija kad je koncem 2010. prikupljeno 75 000 kuna pomoći za stradalnike u poplavi koja je pogodila Neretvu, a briga za mlade ogleda se u davanju prostora i slobode Udruzi studenata doline Neretve u Zagrebu.

U prošloj smo godini sudjelovali u predstavljanju hrvatskog velikana Petra Tutavca Bilića hrvatskoj javnosti suradnjom u objavi i predstavljanju zbornika posvećenoga tomu pomalo zaboravljenom Gradinjaru te uvrštenjem njegova pravopisa na izložbu 375 godina hrvatskih pravopisa, poduprli smo osnivanje podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću, družili se s poznatim filmašima poput Jakova Sedlara te Neretvanima iseljenim u Molize, predstavili smo dvije knjige, sudjelovali u obilježavanju stote obljetnice rođenja oca Ante Gabrića te održali treću Neretvansku siestu. Dakako da uvijek može više i bolje, ali priznat ćete da je gotovo 2500 stranica tekstova o Neretvi više od obične promidžbe te da je potpora osnutku znanstvenih ustanova u zavičaju više od prihvaćanja poziva don Mihovila Pavlinovića za uzimanjem knjiga u ruke. Da bismo u slavljeničkoj desetoj godini ostvarili svoje ciljeve, očekujemo i Vašu pomoć, prvo tijekom fešte 21. ožujka, a potom i u daljnjemu radu. Pridružite nam se!

Ulaznice za devetu Noć Neretvana mogu se nabaviti u prostoru Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu, Prosenikova 11, od 17.ožujka do 20.ožujka od 18 do 20 sati.

Dodatne obavijesti možete dobiti na telefon 098 218 394 ili na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .