O nama - fotogalerija prostora

• 04
  • 05
  • 06

U poslovima uređenja prostora veliki doprinos dali su Neretvani Mate Petković, Jure Volarević, Jure Bajo i obitelj Đugum-Jozo i supruga mu Ružica s kćerima dr.sc.Jelenom i Marijom, te veliki prijatelj Neretve Hasan Emrić.

Svečano otvorenje

• 01-kud-metkovic
  • 02-otvorenje
  • 03-otvorenje
  • 04-kud-metkovic
  • 05-kud-metkovic
  • 06-otvorenje
  • 07-otvorenje

Osjećaji punine i ponosa prožimali su Neretvane u Zagrebu 2. i 3. prosinca 2006. Glavni grad svih Hrvata pohodili su brojni Pločani, Opuzenci, Metkovci, Rogotinjani, Vidonjci..., gdje su sa stotinama Neretvana koje su životni putovi već otprije usmjerili prema Zagrebu, u dvodnevnome slavlju, najprije otvorili prostorije Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu, na Jarunu, nasuprot crkvi sveta Mati slobode, a onda, u kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma, prisustvovali pretpremijeri dokumentarnoga filma «Rivalstvo što nas veže – Maraton lađa na Neretvi». Svečanost otvaranja prostorija Društva vodila je Matija Vujica, koja je, između ostaloga, rekla: «Kada nešto radite, ako pada kiša, kažu da niste dobar čovjek».

U Zagrebu je cijeli taj vikend bilo prekrasno vrijeme. Posebnu atmosferu među uzvanicima stvorili su članovi KUD-a Metković, koji su izveli nekoliko plesova iz ovoga kraja, te Pučki pjevači iz Rogotina i klapa «Slavuji kale» iz Opuzena. Prisutnima se biranim riječima obratio predsjednik Društva Luka Vlahović, koji je pozvao na jedinstvo i međusobnu solidarnost među Neretvanima u hrvatskoj metropoli.

HRT-ov dokumentarac, producenta Damira Čengića, scenarista i redatelja Ive Kuzmanića i scenarista, autora komentara i urednika Alekseja Pavlovskyga, doslovno je podizao publiku u prepunoj kongresnoj dvorani. Film pokazuje ozračje u dolini Neretve uoči maratona, s naglaskom na antagonizme između pojedinih mjesta, koji se pretvaraju u pozitivnu energiju usmjernu ka ostvarenju što boljega plasmana na natjecanju. HRT-ova ekipa pratila je pripreme Rogotina, Komina, Ploča i Vida, bilježila njihove nade i očekivanja, te posebno, odnose prema konkurentima i te snimke uklopila u prijenos, kojega realizira prekaljeni sportski novinar i urednik Božo Sušec. Da ni brojni Zagrepčani, koji su se našli u publici, nisu mogli ostati ravnodušni, pokazali su gromoglasni uzvici i navijanje kada je Zagreb pretjecao Vid i izbijao na drugo mjesto. Među brojnim glumcima, pjevačima, poduzetnicima, političarima, sportašima i ostalim uzvanicima pojavio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

tekst: Ante Šunjić (Dubrovački vjesnik, prosinac 2006.)