Održana 9. Noć Neretvana

21.03.2015.

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2015. u hotelu The Westin pred tristotinjak Neretvana i njihovih gostiju održana je 9. Noć Neretvana, tradicionalna manifestacija koja ponajprije kroz kulturno-zabavni program te gastronomsku ponudu i neformalna druženja predstavlja Neretvane i Neretvu Zagrebu, ali i služi za održavanje veza sa zavičajem.

Među brojnim uzvanicima nakon pozdravnoga govora predsjednika Društva Neretvana i prijatelja Neretve Luke Vlahovića nazočnima se obratio pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić istaknuvši važnost zajedništva svih Neretvana (i iseljenih i onih koji su ostali u zavičaju) koje već gotovo čitavo desetljeće promiče naše društvo. Zbog svojega su se izostanka ispričali metkovski gradonačelnik Božo Petrov i predsjednik Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu Toni Marević. Božo Petrov je u svojemu pismu čestitao članovima Društva na njegovanju veze sa zavičajem i posebnoj skrbi za kulturnu baštinu i očuvanje okoliša, a Toni Marević zahvalio je na potpori koju je pri osnivanju Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu pružio njegov stariji brat. Uime netom osnovane Hrvatske udruge Mostar u Zagrebu skupu se obratio Nino Raspudić istaknuvši važnost povezivanja Hrvata s obiju strana međudržavne bosanskohercegovačko-hrvatske granice.

• DSC00881
  • DSC01135
  • DSC01136
  • DSC01137

Uslijedilo je obraćanje Domagoja Vidovića koji je iskazao zadovoljstvo zbog toga što je ideja o Gradu Neretvi, koji nadilazi pokrajinske i državne granice, naišla na plodno tlo i među Mostarcima kao istinskim Neretvanima te je pozvao Nina Raspudića na košarkaški ogled. Sva je izlaganja u pokliku „Dolje Đumruk, živio Grad Neretva“ sažeo iznimno raspoloženi voditelj kulturno-zabavnoga programa Niko Pavlović. Tijekom Noći Neretvana Stjepan Šešelj i Domagoj Vidović ukratko su predstavili 7. broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. Ovogodišnji broj sadržava 348 stranica i 40 tekstova tridesetšestorice autora, a ukupno je u dosadašnjih sedam brojeva objavljeno 2478 stranica raznovrsnih tekstova 157-ice autora te s ponosom možemo ustvrditi kako je objavljivanje u Hrvatskome neretvanskom zborniku postalo pitanje prestiža. Tijekom večeri više je puta istaknuta činjenica da će dogodine (11. veljače 2016.) Društvo proslaviti desetu obljetnicu djelovanja. Tijekom toga se razdoblja štošta učinilo: od prikupljanja pomoći stradalnicima od poplave, izložaba, predavanja, predstavljanja knjiga, upoznavanje hrvatske javnosti s opusom nepravedno zapostavljenih neretvanskih velikana, organiziranja priredbe Neretvanska siesta itd., a ispod šinjela Društva okupljaju se i neretvanski boćari, studenti, pomažu se bratske udruge u Zagrebu i drugdje po Hrvatskoj. Uvijek se moglo i može više, no, priznat ćete, ni učinjeno nije malo.

Uz cjelovečernju svirku grupe Falset Noć Neretvana potrajala je do ranih jutarnjih sati. Sami su se pak Neretvani i njihovi gosti još jednom pokazali neumornima na plesnome podiju. Dobro je raspoloženje šarmom i duhovitim dosjetkama od početka do kraja manifestacije održavao već spomenuti voditelj Niko Pavlović, ravnatelj kazališta „Komedija“, a u odnosima mu je s javnošću tijekom održavanja tradicionalne tombole, među ostalima, pomagao najviši neretvanski dužnosnik Mile Nikolić Ćento. Posebno pak raduje iznadprosječan odziv neretvanske mladosti u čijim je rukama budućnost Društva. Na koncu vam tek poručujemo da odete na plesne tečajeve i visinske pripreme kako biste se dostojno pripremili za iduću, slavljeničku 10. Noć Neretvana koja će se održati 13. veljače 2016. Kao što bi rekao Niko Pavlović: „Toliko!“