Poziv na 9. Noć Neretvana

10.03.2015.

Dragi Neretvani i prijatelji Neretve,

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu ušlo je u desetu obljetnicu djelovanja. Obilježavanje te obljetnice počinje održavanjem 9. Noći Neretvana, tradicionalne manifestacije koja ponajprije kulturno-zabavnim programom te gastronomskom ponudom i opuštenim druženjem predstavlja Neretvane i Neretvu Zagrebu, ali i služi za održavanje veza sa zavičajem.  I ove se godine Noć Neretvana održava u hotelu The Westin, ovoga puta na prvi dan proljeća, u subotu 21. ožujka 2015.

Sudionicima 9. Noći Neretvana predstavit ćemo novoizišli sedmi broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. U sedam smo brojeva zbornika na 2478 stranica otvorili teme o kojima se nije htjelo ili nije smjelo govoriti i pisati te smo nastojali ponuditi i nove obzore. Naš je libar svojevrsni mozaik u koji je svaki od 157 autora ugradio onoliko sličica koliko je smatrao potrebnim. Poseban je cilj Društva pružanje svekolike pomoći za gospodarski, društveni, kulturni, umjetnički, znanstveni i turistički boljitak Neretve. U ostvarenju toga cilja Društvo aktivno surađuje s gradovima i općinama u dolini Neretve te mnogobrojnim neretvanskim udrugama. Socijalna osjetljivost Društva bila je najizraženija kad je koncem 2010. prikupljeno 75 000 kuna pomoći za stradalnike u poplavi koja je pogodila Neretvu, a briga za mlade ogleda se u davanju prostora i slobode Udruzi studenata doline Neretve u Zagrebu.

U prošloj smo godini sudjelovali u predstavljanju hrvatskog velikana Petra Tutavca Bilića hrvatskoj javnosti suradnjom u objavi i predstavljanju zbornika posvećenoga tomu pomalo zaboravljenom Gradinjaru te uvrštenjem njegova pravopisa na izložbu 375 godina hrvatskih pravopisa, poduprli smo osnivanje podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću, družili se s poznatim filmašima poput Jakova Sedlara te Neretvanima iseljenim u Molize, predstavili smo dvije knjige, sudjelovali u obilježavanju stote obljetnice rođenja oca Ante Gabrića te održali treću Neretvansku siestu. Dakako da uvijek može više i bolje, ali priznat ćete da je gotovo 2500 stranica tekstova o Neretvi više od obične promidžbe te da je potpora osnutku znanstvenih ustanova u zavičaju više od prihvaćanja poziva don Mihovila Pavlinovića za uzimanjem knjiga u ruke. Da bismo u slavljeničkoj desetoj godini ostvarili svoje ciljeve, očekujemo i Vašu pomoć, prvo tijekom fešte 21. ožujka, a potom i u daljnjemu radu. Pridružite nam se!

Ulaznice za devetu Noć Neretvana mogu se nabaviti u prostoru Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu, Prosenikova 11, od 17.ožujka do 20.ožujka od 18 do 20 sati.