8. Noć Neretvana 2014

Dana 8. ožujka 2014. u hotelu The Westin pred tristotinjak Neretvana i njihovih gostiju održana je 8. Noć Neretvana, tradicionalna manifestacija koja ponajprije kroz kulturno-zabavni program te gastronomsku ponudu i neformalna druženja predstavlja Neretvane i Neretvu Zagrebu, ali i služi za održavanje veza sa zavičajem. Među brojnim uzvanicima nakon pozdravnoga govora predsjednika Društva Neretvana i prijatelja Neretve Luke Vlahovića nazočnima su se obratili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naš redoviti gost, ugledni oftalmolog Nikica Gabrić, metkovski dogradonačelnik Nikola Grmoja, pročelnik Ureda župana Dubrovačko-neretvanske županije Blaž Pezo te predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić. Zbog svojega se izostanka ispričao pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić koji je u svojemu pismu čestitao članovima Društva na njegovanju veze sa zavičajem i obnavljanju neretvanske kulturne baštine. Tijekom Noći Neretvana Domagoj Vidović ukratko je predstavio 6. broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. Ovogodišnji broj sadržava gotovo 400 stranica i 50 tekstova tridesetpetorice autora, a ukupno je u dosadašnjih šest brojeva objavljeno više od 2 100 stranica raznovrsnih tekstova koji se odnose na Neretvu, čime Društvo uvelike doprinosi rasvjetljavanju „mračnih“ razdoblja neretvanske povijesti te istodobno nudi i ideje za razvoj zavičaja pod zajedničkim nazivnikom Grada Neretve. Uz  nastup klape Komin i cjelovečernju svirku grupe Falset Noć Neretvana potrajala je do ranih jutarnjih sati. Sami su se pak Neretvani i njihovi gosti još jednom pokazali neumornima na plesnome podiju. Dobro su raspoloženje šarmom i duhovitim dosjetkama od početka do kraja manifestacije održavali voditelji Karmen Štrbić i Niko Pavlović. Vidimo se i dogodine!