Tko te šiša, Šiško?

15.12.2014.

Tko te šiša, Šiško?

Kako se sveti Vlaho i Tripun slave na isti dan, a Dubrovnik smo kao prizorište već iskoristili, odlučio sam se za vas, dragi čitatelji, preseliti u Boku. Stare bokeljsko-neretvanske veze, naime, još održavaju lignjari koji se u predvečerje poput nekoć brodova Bokeljske mornarice rasporede pred Galerijom „Stećak“ u Kleku. Razlika je između Neretvana i Bokelja samo u tome što se prvi umjesto brodskim topovima u vlastitu obranu od pomahitale ribe služe dinamitom. Nadalje, budući da se Tripun slavi stotinu šezdeset i kusur godina dulje od svetoga Vlahe, red je da se i mi vratimo dublje u prošlost te s dubrovačkih smješnica prijeđemo na njihov renesansni uzor – komedije dum Marina Držića.

Neretvanska siesta 2014. - Uvodni tekst

15.12.2014.

Neretvanska siesta 2014. - Uvodni tekst

Dobra večer dragi Neretvani i Neretvanke i oni treći, tj. prijatelji Neretve i dobrih bokuna. Dobro nam došli na treću Neretvansku siestu, priredbu kada vas na blagan svete Lucije obično zlostavljamo arecitanjem stihova neretvanskih pjesnika čije često složene (da ne rečemo zburlane), a katkad i tmurne misli blažimo lakim notama. Prve smo vam godine arecitali stihove Ivana Slamniga, Stojana Vučićevića, Vladimira Pavlovića, Ljube Krmeka i Stjepana Šešelja, a druge Nikole Martića i Ive Lendića te prozne uratke Mate Ivaniševića i nekoga anomnimca koji se nijedne godine ne predstavi, ali nam uredno podvali svoj tekst. Prošle smo se godine dotaknuli i stvaralaštva Neretvana koji su prije petsto godina prešli na onu stranu mora, u Molize.

Domagoj Vidović: Venite all'agile barchetta mia, santa Lucia

13.12.2013.

Venite all'agile barchetta mia, santa Lucia

Sveta je Lucija živjela u Sirakuzi na prijelazu iz 3. u 4. st. (284. – 303.). Po prvotnoj je kršćanskoj predaji potjecala iz imućne obitelji, ali je kao petogodišnjakinja ostala bez oca. Odlučila se na život posvećen Bogu i zarekla na djevičanstvo, no njezina ju je mati, koja je u međuvremenu oboljela, strahujući za Lucijinu budućnost, odlučila udati za mladića iz bogate poganske obitelji.

Domagoj Vidović: U prostranstvu nemira

29.11.2013.

U prostranstvu nemira

Bila je noć poput ove, južni su vjetrovi i pljuskovi pratili Perzefonu na njezinu putu u Carstvo sjena. Vozio ju je Haron, šutljiv i nezainteresiran iako je Perzefona bila jedna od rijetkih koju je znao voziti i u suprotnome smjeru, iz Hada.