Dani Neretve u Zagrebu

Trg bana Josipa Jelačića

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu kao organizator manifestacije "Dani Neretve u Zagrebu", koja je prije svega humanitarnog karaktera, zahvalilo je gradonačelniku i građanima grada Zagreba na nesebičnoj pomoći, kada su poplavljenoj dolini Neretve prvi priskočili u pomoć. U znak zahvalnosti podijeljeno je besplatno 10.000 paketa mandarina, a građanima je ostavljena mogućnost da svoje priloge doniraju u humanitarne svrhe – Udruzi osoba s invaliditetom “Prijatelj” i Udruzi cerebralne i dječije paralize doline Neretve “Leptirići”.

Mandarine su djelili članovi udruge “Prijatelj” iz Metkovića, članovi udruge “Leptirići” iz Ploča, studenti iz Udruge studenata doline Neretve, poznati Neretvani: dr. Nela Sršen, Matija Vujica i Jure Popović, dr. Mladen Bušić, Slavko Goluža, Milana Vlaović, Vinko Mioč, prof. Radojka Bagur, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, te gradonačenici i načelnici gradova i općina iz doline Neretve.

• 08
  • 38
  • 39
  • 40

Uz promotivne filmove o Arheološkom muzeju Narona, Ornitološkoj zbirci iz Metkovića te Maratonu lađa, članovi KUD-a Metković izveli su splet neretvanskih pjesama i plesova pod nazivom "Neretvansko kolo". Svirala je i Gradska glazba iz Opuzena, a trio Lero dočarao je ugođaj neretvanskih druženja uz promotivnu prodaju proizvoda iz doline Neretve.

Stručni skup Hrvatskoj gospodarskoj komori

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u subotu od 13 do 16 sati održan je stručni skup na temu "Gospodarski razvoj doline Neretve".

• 02a
  • 16a
  • 20

Uz gradonačelnike Metkovića, Opuzena i Ploča te Župana Dubrovačko-neretvanske županije, koji su iznijeli planove razvoja, poseban naglasak bio je na aktualnim temama iz gospodarskog života doline Neretve i to:

• Razvojni projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - Nikola Dobroslavić - Opširnije
  • "Gospodarenje tlom i vodom donje Neretve kao temelj razvoja" - prof.dr. sc.Davor Romić
  • "Neretvanska lubenica – kakvoća kao prepoznatljivost" dr.sc.Smiljana Goreta Ban
  • "Neretvanska mandarina – kao hrvatski brand" Niko Kapović, dipl.ek.
  • "Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i Schengen - utjecaj na dolinu Neretve" dr. sc. Filip Dragović

Neretvanska večera i izložba slika Zov zavičaja

Izložba slika: Zov zavičaja – PDF

Cjelodnevni program završio je druženjem na Neretvanskoj večeri gdje je, uz već spomenute promotivne sadržaje, bila priređena izložba slika neretvanskih slikara “Zov zavičaja” i gdje su, uz grupu Gusari i klapu Luka Ploče, najpoznatiji ugostitelji doline Neretve prezentirali svoje umijeće pripremanja brujeta od jegulje i žaba, te dočarali ambijent neretvanskih brudetijada.

• 08
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27

Manifestacija se nastavila u nedjelju, na Jarunu, gdje je organizirana promotivna vožnja lađa, a na terenima ŠRC Špansko održan je tradicionalni turnir u boćanju Kup kneza Domagoja.

Lađe na Jarunu

• 04

Boćarski turnir "Kup kneza Domagoja"

Sudjelovali su:

• BK Metković - Metković